Καναρίνια, καρδερίνες και υβρίδια. Είναι μερικά από τα πουλιά που εκτρέφουν μέλη του Λαρισαϊκού Συλλόγου Καναρινόφιλων (ΛΑΣΥΚ) κερδίζοντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις, σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή συμμετοχή στο πρόσφατο, 66ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορνιθολογίας στην Τσεζένα της Ιταλίας απέφερε στους Λαρισαίους εκτροφείς τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο.
Από παιδιά ασχολούνται ο Ευάγγελος Φώτος, ο Δημήτρης Χατζούλης και ο Ορέστης Μιχούλης με τα πτηνά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν πάρει την ενασχόλησή τους πιο ζεστά, έχουν περάσει από το χόμπι στην εκτροφή και δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, αφού από το 2015 και μετά μετρούν πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, με κορυφαίες τις φετινές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεζένα.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Χατζούλης κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία μονά καρδερίνες (94 πόντοι), ένα χρυσό στην κατηγορία σταμ (τετράδα) καρδερίνες (368 πόντοι) και χάλκινο στην ίδια κατηγορία (364 πόντοι) και ένα ακόμη χρυσό στην κατηγορία καρδερινοκάναρα (364 πόντοι). Ο Ευάγγελος Φώτος, που ειδικεύεται στην εκτροφή της αγγλικής ράτσας καναρινιών Gloster κέρδισε αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Gloster Corona λιποχρωμικά, ενώ ο τρίτος της παρέας, Ορέστης Μιχούλης – που δυστυχώς δεν κατάφερε να βρεθεί αυτοπροσώπως στην Τσεζένα, βρέθηκαν όμως τα πτηνά του – κέρδισε επίσης ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία ιθαγενών αμπελουργών.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει θέσει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι κριτές βαθμολογούν βάσει αυτών. Τα πτηνά, όπως και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς άλλων ζώων, κρίνονται για τη στάση, τη φωνή, το πτέρωμα, τη γενικότερη εμφάνισή τους.
Συνολικά, ο ΛΑΣΥΚ συμμετείχε στη σημαντική αυτή διοργάνωση με 88 πτηνά, που διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 32 χιλιάδες πουλιά, από όλο τον κόσμο. Όπως λένε οι δύο βραβευμένοι – και διεθνώς αναγνωρισμένοι πια – εκτροφείς, τα τελευταία χρόνια το επίπεδο τόσο των ελληνικών αλλά και των τοπικών πτηνών έχει ανέβει σημαντικά κι απόδειξη είναι αυτές οι διακρίσεις.
Μάλιστα, στο αγωνιστικό κομμάτι η διαδικασία είναι περίπου ίδια με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Η προετοιμασία των πτηνών για την επόμενη χρονιά ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης. Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η αναπαραγωγή τους, που γίνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο και μετά ακολουθεί η καθημερινή «προπόνηση». Όπως εξηγούν ο κάθε εκτροφέας έχει τις δικές του τεχνικές για να προετοιμάζει τα πτηνά, κι αυτό είναι που εν τέλει του φέρνει τις διακρίσεις. Ωστόσο, η ενασχόληση – αν φυσικά θέλει κάποιος να ξεχωρίσει – πρέπει να είναι καθημερινή και πολύωρη. Από την καθαριότητα ως την εκπαίδευση ο χρόνος που πρέπει να αφιερωθεί στα πουλιά είναι αρκετός και πολλές φορές απαιτούνται μεγάλες θυσίες, τόσο από τους ίδιους τους εκτροφείς όσο και από τις οικογένειές τους. Όμως, όπως τονίζουν ξανά και ξανά, το πάθος, το μεράκι και η αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν είναι τόσο βαθιά που ξεπερνούν οποιοδήποτε εμπόδιο, με στόχο να κάνουν τα πτηνά τους να ξεχωρίζουν.

Leave a Reply