Απογαλακτισμός νεοσσών καναρινιών – Μικρές συμβουλές

Απογαλακτισμός νεοσσών καναρινιών – Μικρές συμβουλές

Η αναπαραγωγική διαδικασία (ζευγάρωμα) των καναρινιών περιλαμβάνει αρκετά στάδια, μεταξύ των οποίων και αυτό του “απογαλακτισμού” των νεοσσών. 

 

Όταν αναφερόμαστε στο απογαλακτισμό ουσιαστικά εννοούμε τον διαχωρισμό των μικρών καναρινιών από τους γονείς τους και την ανεξαρτητοποίησή τους σε επίπεδο διαβίωσης (διατροφή, αυτοσυντήρηση κλπ).

Ένα μικρό καναρίνι είναι έτοιμο να αποχωριστεί (απογαλακτιστεί) τους γονείς του με ασφάλεια όταν έχει συμπληρώσει την 30η ημέρα της ζωής του. Εδώ να σημειωθεί ότι μερικοί εκτροφείς απογαλακτίζουν τα μικρά καναρίνια και νωρίτερα π.χ. 28η ημέρα, αλλά προσωπικά δε θα ήθελα να το διακινδυνεύω. Εξάλλου 2-3 μέρες δεν έχουν διαφορά για εμάς, για το πουλάκι όμως έχουν.

Τα μικρά καναρίνια από την 20η ημέρα της ζωής τους και έπειτα αρχίζουν να τσιμπολογούν μαλακιές τροφές όπως το αβγό, την αβγοτροφή, λαχανικά και φρούτα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει διότι πριν την 28η ημέρα της ζωής τους τα μικρά καναρίνια δεν είναι σε θέσει να σπάνε και να αποφλοιώνουν τους σπόρους της τροφής τους. 


Άρα λοιπόν από πλευράς διατροφής ένα μικρό καναρίνι μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του και άρα να το βάλουμε σε διαφορετικό κλουβί από τους γονείς του
 όχι πριν την 30η ημέρα της ζωής του. Φυσικά, στα μικρά καναρίνια που απογαλακτίζουμε δίνουμε ειδικά στις πρώτες μέρες, εκτός των άλλων επιπλέον μαλακιές τροφές.

Στην φάση του απογαλακτισμού θα πρέπει να προσέχουμε τα μικρά καναρίνια διότι υποβάλλονται σε μεγάλο στρες (λόγω αποχώρησης των γονιών) και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές μικρές συμβουλές:

 

Διατροφή 

 

 • Δίνουμε καθημερινά τροφή πλούσια σε λιπαρούς σπόρους ενός καλού μίγματος σπόρων
 • Δίνουμε καθημερινά αβγοτροφή (είτε μαλακιά είτε ξηρή) εμπορίου ή σπιτική
 • Δίνουμε καθημερινά βραστό αβγό
 • Δίνουμε καθημερινά μήλο ή διάφορα φρούτα και κάθε 2 μέρες λαχανικά με κυρίαρχο το μπρόκολο (πλυμένα και στεγνά)
 • Δίνουμε κάθε 3-4 μέρες πολυβιταμίνες
 • Δίνουμε καθημερινά φρέσκο νερό
 • Φροντίζουμε να υπάρχει σουπιοκόκαλο, απαραίτητο για λήψη ασβεστίου για την καλή ανάπτυξη των οστών και του φτερώματος


Διαμονή – Φροντίδα κλπ

 

 • Αν είναι εφικτό καλό είναι να υπάρχει οπτική επαφή με τους γονείς τις πρώτες μέρες του αποχωρισμού
 • Να μπαίνουν σε ευρύχωρο κλουβί ανά αδέλφια για λίγες μέρες και όχι απευθείας σε κλούβες με άλλα μικρά
 • Όταν τα μικρά μπαίνουν σε κλούβες με άλλα καναρίνια καλό είναι να μην υπάρχουν ενήλικα τα οποία μπορεί να τους επιβληθούν ασκώντας βία
 • Όταν τα μικρά μπαίνουν σε κλούβες με άλλα μικρά καναρίνια προσέχουμε να δούμε να μην υπάρχουν μάχες με τραυματισμούς, να έχουν όλα τα μικρά πρόσβαση σε τροφή και νερό σε διάφορα σημεία στην κλούβα διότι τα πιο ισχυρά προσπαθούν να επιβληθούν στα πιο αδύναμα (κυριαρχία τροφής – χώρου) με κίνδυνο πολλές φορές ακόμα και το θάνατο
 • Φροντίζουμε τα πουλιά στις κλούβες να είναι άνετα ώστε να πετούν και να έχουν επαρκή χώρο για κούρνια τη νύχτα
 • Τοποθετούμε στα κλουβιά μια φούντα από κανναβόσχοινο για να το τσιμπολογούν ώστε να αποφεύγουμε τα ραμφίσματα (τσιμπήματα αιματηρά), λειτουργεί και ως αντιστρές
 • Απαραίτητη η τακτική και καλή υγιεινή του χώρου (λόγω στρες αυξημένος κίνδυνος)
 • Χορηγούμε αν είναι εύκολο κάθε μέρα μπάνιο, λειτουργεί και ως αγχολυτικό
 • Αν η εκτροφή μας είναι εσωτερική καλό είναι να βγάζουμε τα μικρά καναρινάκια στον ήλιο για λίγη ώρα (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός)
 • Φροντίζουμε τα μικρά καναρίνια να μην έχουν επαφή με το υπόστρωμα των κλουβιών γιατί πολλές φορές από περιέργεια τρώνε επιβλαβή πράγματα από κάτω


 

Πολλές φορές τα μικρά μετά τον απογαλακτισμό είναι κακόκεφα, κοιμούνται την ημέρα κλπ δε χρειάζεται να ανησυχούμε, στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάποιο μικρό καναρινάκι είναι άρρωστο το απομονώνουμε και ζητάμε τη βοήθεια ειδικού πτηνιάτρου ή άλλου έμπειρου ατόμου.

 

 

Όταν βέβαια μιλάμε για καναρίνια φωνής και συγκεκριμένα για Timbrado Español, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της φωνητικής τους εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει με τον απογαλακτισμό τους, μιας και οι πρώτες αυτές μέρες είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση του μοναδικού, μεταλλικού, δυνατού και ιδιαίτερου τραγουδιού του μεγάλου Ισπανού Τενόρου.

 

 

 

Η επόμενη επώδυνη και αρκετά στρεσογόνα εποχή για τα μικρά μας καναρινάκια θα είναι η εποχή της πτερόρροιας κατά το τέλος του καλοκαιριού.

 

 

Πηγή: www.greekbirdclub.com